Afbetaling studieschuld

Afbetaling studieschuld: hoe werkt dat?
Als u een studie gevolgd heeft en tijdens uw studie een studieschuld opgebouwd heeft, moet u deze studieschuld terugbetalen. Het terugbetalen van uw studieschuld doet u bij IB-groep, de nationale instelling van Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer over de afbetaling studieschuld bij de IB-groep, leest u op deze pagina.

Wanneer moet ik starten met afbetaling studieschuld?
Wanneer u moet beginnen met de afbetaling studieschuld., is afhankelijk van het moment waarop uw recht op studiefinanciering is geëindigd. De afbetaling studieschuld begint namelijk op 1 januari na deze datum, met een aanloopfase van twee jaar. Zo start er op 1 januari na de einddatum van uw studiefinanciering eerst een aanloopfase. Deze aanloopfase duurt twee jaar en tijdens deze aanloopfase bent u nog niet verplicht tot afbetaling studieschuld. Wel bouwt de rente van uw studieschuld op dit moment op. Na twee jaar is de aanloopfase voorbij en start de aflosfase. Tijdens de aflosfase begint u met de afbetaling studieschuld en bent u dus verplicht om geld af te dragen voor de afbetaling van uw studieschuld. De aflosfase duurt in de meeste gevallen vijftien jaar.

Wat moet ik maandelijks betalen voor afbetaling studieschuld?
Wat u maandelijks aan de IB-groep af moet dragen om uw studieschuld af te betalen, is afhankelijk van uw inkomen. Zo ontvangt u een formulier waarop gevraagd wordt om uw gegevens door te geven, waarbij u tevens verplicht bent om de gegevens van uw partner op te geven. De basis voor de draagkrachtmeting is namelijk uw gezamenlijke belastbare loon in het peiljaar, twee jaar voor het zogeheten draagkrachtjaar. Het minimale bedrag dat u moet betalen is €45,41 per maand, tenzij uw draagkracht lager is. Om erachter te komen wat u maandelijks moet betalen, kunt u de rekenhulp ‘Verlagen maandbedrag’ van DUO gebruiken.

Wat moet ik doen voor afbetaling studieschuld?
Uw studieschuld wordt terugbetaald door middel van automatische incasso. Zo wordt het bedrag van de afbetaling van uw studieschuld iedere maand rond de 25e automatisch afgeschreven, zonder dat u hier iets voor hoeft te doen.