Afbetaling winkels

Afbetaling winkels na kopen producten of diensten
Als u producten of diensten bij een winkel koopt, heeft u in sommige gevallen ook de mogelijkheid om deze producten of diensten te betalen door middel van afbetaling winkels. Bij afbetaling winkels betaalt u het bedrag van het betreffende product of de betreffende dienst niet in één keer bij de aanschaf, maar betaalt u het betreffende bedrag in gedeelten. In de meeste gevallen betaalt u bij afbetaling winkels een vast bedrag per maand, dat vooraf duidelijk gecommuniceerd wordt. Meer over afbetaling winkels bij het kopen van producten of diensten, leest u in dit artikel.

Afbetaling winkels en rente

Als u kiest voor afbetaling winkels in plaats van het direct afbetalen van producten of diensten, betaalt u vrijwel altijd rente. Alleen als specifiek is aangegeven dat u geen rente hoeft te betalen en in de kleine lettertjes van het afbetaling winkels contract ook niets staat over rente, hoeft u geen rente te betalen bij afbetaling winkels. Echter, in de meeste gevallen dient u er wel rekening mee te houden dat u rente moet betalen bij afbetaling winkels. Omdat het eindbedrag van uw product of dienst hierdoor hoger wordt, vindt niet iedereen het interessant om producten of diensten te betalen door middel van een afbetaling.

Afbetaling winkels en BKR

Het gevaar van afbetaling winkels is dat veel mensen te veel aanschaffen, terwijl ze dit eigenlijk niet kunnen betalen. De verleiding van het achteraf kunnen betalen en het uitstellen van de financiële zorgen is voor sommige mensen zo sterk, dat zij steeds producten en diensten met afbetaling winkels blijven kopen. Koopt u te veel door middel van afbetaling en kunt u uw schulden niet terugbetalen? Dan krijgt u een negatieve BKR-registratie. In dit geval kunt u geen lening meer afsluiten, geen huis meer kopen en geen nieuwe producten meer kopen op afbetaling. Afhankelijk van de registratie die u krijgt, zijn de instanties erg streng of wat milder. Om te voorkomen dat u een negatieve BKR-registratie krijgt, wordt aangeraden om uw schulden bij winkels altijd op tijd af te betalen en niet te veel te kopen op afbetaling.