Computer op afbetaling

Als je een computer in termijnen wilt betalen kun je dat doen bij verschillende webwinkels zoals Neckermann, Otto, Wehkamp of Mediamarkt.

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten met de aankoop van een computer. Over het algemeen genomen kun je voor algemeen gebruik een computer kopen die rond de 400 euro kost zonder monitor en 500 euro met monitor. Hiermee kun je prima internetten, Facebooken, emailen, msnen, films kijken en downloaden. Ben je echter van plan om video’s te bewerken, gamen, of andere zware applicaties te draaien? Dan zul je moeten uitkijken naar een wat zwaardere computer. Zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een computer op afbetaling:

 • Videokaart: Zeker belangrijk als je wilt gamen op je computer, dan voldoet een standaard ingebouwde videokaart niet (zoals bijvoorbeeld een Intel HD graphics of Ati Radeo HD54XX). Als je Full HD films wilt kijken dan lukt dat met de meeste videokaarten.
 • Processor: PC’s beschikken over een AMD of Intel processor. Over het algemeen geldt hoe hoger het typenummer, des te sneller je processor. Zo is een Intel i7 sneller dan een Intel i5 of i3. Goedkope versies zijn de Intel Celeron of AMD Sempron/Duron. Voor de meeste mensen voldoet bijna elke processor.
 • Geheugen: Tegenwoordig is bijna elke pc voorzien van 4 GB geheugen. Meer dan genoeg voor zelfs het zware werk. Tenzij je echt een fanatiek gamer of videobewerker bent. Dan kun je beter naar een pc met 6 of 8 GB kijken.
 • Garantie: Garantie zou je bijna vergeten. Je hebt 2 soorten garantie: ‘pick-up and return’, daarmee wordt je pc opgehaald en weer teruggebracht en krijg je vaak een vervangend apparaat. Dan heb je ook de ‘carry-in’ variant, daarbij moet je zelf je pc wegbrengen om te laten repareren en krijg je geen vervangen. Garantieduur is gemiddeld 2 jaar voor een pc.
 • Monitor, toetsenbord en muis: Vaak staan er op de afbeelding een toetsenbord, muis en monitor bij de pc afgebeeld terwijl je deze niet krijgt. Let op de kleine lettertjes “exclusief monitor”.
 • Software: Er zijn verschillende versies van Windows beschikbaar. Meestal krijg je de ‘Home’ versie geïnstalleerd. Kijk voor de verschillen op de officiële site van Microsoft.
 • Harddiskcapaciteit: Als je een fervent downloader bent en/of je hebt veel schijfruimte nodig voor bijvoorbeeld video’s, foto’s of muziek, check dan altijd de harddiskcapaciteit. Zo’n beetje elke pc is minimaal voorzien van een harde schijf met 500 GB ruimte, meer dan voldoende voor de gemiddelde computergebruiker.

Er zijn verschillende soorten pc’s te koop:

 • Budget pc: Je koopt een budget pc zo rond de 300 euro. Uitermate geschikt voor internet, email en msn. Meer heb je niet nodig.
 • Familie pc: Een dergelijke pc moet wat meer kunnen zoals de mogelijkheid voor het spelen van lichte games, afspelen van full hd video’s, downloaden en gebruik van Office. Een familie pc kost gemiddeld zo’n 500 a 600 euro.
 • Allround pc: De naam zegt het al, een pc waar je veel mee kunt doen. Foto- en video-bewerking, games spelen, en gebruik maken van zwaardere software pakketten. Kostprijs ligt zo rond de 700 euro.
 • Multimedia pc: Deze pc is vooral geënt op het afspelen van media. Er zit dus een goede videokaart in, digitale audio aansluiting, wat snellere processor en vaak is deze pc voorzien van een grote Full HD monitor. Je betaalt zo’n 750 a 800 euro voor een multimedia pc.
 • Gamers pc: Dit zijn de zwaardere pc’s die er te koop zijn, in ieder geval voorzien van een goede videokaart. Maar ook een snelle processor, veel geheugen en zelfs een snelle muis. Een gamers pc is er vanaf zo’n 900 euro.
 • All-one-pc: Met een all-in-one pc koop je een complete pc met monitor in 1. Vaak is deze pc ook voorzien van een touchscreen. Over het algemeen zijn de specificaties wat minder t.o.v. een normale pc in dezelfde prijsklasse.
 • iMac: Je kunt uiteraard ook een iMac van Apple op afbetaling kopen. Deze zijn er in vele soorten en maten, beginnend bij een prijs van zo’n 900 a 1000 euro.