Je kunt een laptop kopen op afbetaling bij webwinkels zoals Dell, Neckermann, Wehkamp of Mediamarkt.
Als je het geld binnen een jaar of anderhalf jaar bij elkaar kunt sparen, ben je voor een laptop op afbetaling het beste uit bij Dell of BCC. Daar betaal je slechts eenmalig extra kosten en zit je dus verder nergens aan vast.
Zaken om op te letten bij de aankoop van een laptop:
- Processor: Er zijn 2 grote processorfabrikanten, Intel en AMD. Beiden maken goede processors, echter over het algemeen is het zo dat Intel qua ontwikkeling net iets voorloopt. Met een laptopversie van de i3, i5 of i7 processor zit je (afhankelijk van wat je er mee wilt doen) goed. Deze processors zijn krachtig maar ook energiezuinig.
- Geheugen: Voor gemiddeld gebruik, zoals school, internet, office, social networking, etc, zit je met een laptop die beschikt over 2 tot 4 GB geheugen helemaal goed.
- Harde schijf: De laptops van tegenwoordig beschikken over behoorlijk grote harde schijven. Je vindt bijna geen laptop meer met een harddisk kleiner dan 250 GB. Over het algemeen is dit ruim voldoende voor algemeen gebruik. Tenzij je grote hoeveelheden bestanden wilt gaan downloaden. Let overigens wel op de snelheid van de harde schijf. Deze wordt aangegeven in toeren per minuut (of RPM), hoe hoger dit getal, des te sneller de harddisk en des te sneller je laptop (een harde schijf vormt vaak de ‘bottleneck’ voor de prestaties). Helemaal mooi is als je een SSD als harde schijf hebt, deze zijn snel en energiezuinig.
- Beeldscherm: Gemiddeld genomen is een beeldscherm 15,6 inch groot. Desgewenst kun je uiteraard ook voor een grotere kiezen, maar hiermee neemt ook het energieverbruik behoorlijk toe (een beeldscherm is de grootste energievreter). Er zijn verschillende soorten achtergrondverlichting voor het beeldscherm van een laptop, CCFL en LED. LED is over het algemeen zuiniger in gebruik en biedt in theorie een hoger contrast. Dan moet je ook letten op de resolutie van het beeldscherm. Meestal is deze 1368 x 768, oftewel HD-Ready. Hoe hoger de resolutie, des te meer er op je beeldscherm ‘past’.
- Videokaart: Voor algemeen gebruik heb je geen bijzondere videokaart nodig. Dan volstaat degene die ingebouwd zit in je laptop. Wil je echter gaan gamen of foto-/videobewerken dan is dit zeker een punt om op te letten.
- Accuduur: Als je veel mobiel bent met je laptop dan is een batterij die het lang uithoud bijzonder praktisch. De duur wordt meestal optimistisch weergegeven bij de specificaties. Als deze niet wordt weergegeven dan kun je letten op het aantal ‘cells’ waaruit de batterij is opgebouwd. Hoe meer, hoe beter als het gaat om accuduur.
- Garantie: Tot slot de garantie, een aantal fabrikanten biedt slechts 1 jaar garantie. De meeste 2 jaar en sommige zelfs 3. Ook het type garantie is iets om rekening mee te houden. Bij pick-up-and-return wordt je laptop opgehaald en weer teruggebracht, bij carry-in dien je de laptop zelf te verzenden.
Je kunt verschillende type laptops kopen (op afbetaling) er wordt over onderscheid gemaakt tussen de volgende types:
- Netbook / Draagbare laptop: Deze heeft een schermgrootte tussen de 10 en 13,3 inch. Een netbook is bedoeld voor mensen die veel op reis zijn. Hij is dus licht in gewicht en de batterij gaat langer mee dan die van een normale laptop. Omdat hij energie moet besparen zit er een zuinige processor in, deze is langzamer dan die van een normale laptop. Verder zitten er minder aansluitingen op. Je koopt een netbook, al dan niet op afbetaling, voor gemiddeld tussen de 300 en 600 euro.
- Tablet: Populair tegenwoordig is de tablet pc zoals de Ipad. Een tablet beschikt over een scherm tussen 5 en 12 inch. Hij is vooral bedoeld voor het surfen op het web, lichte games en applicaties. De tablet beschikt niet over een toetsenbord, de batterij gaat over het algemeen wat langer mee. Verwacht van een tablet geen topprestaties, daar is hij niet voor bedoeld. Je koopt een tablet voor prijs tussen de 350 en 750 euro afhankelijk van de specificaties.
- Budget laptop: Een budget laptop is een laptop die veel waar voor je geld biedt. Voor zo’n 400 euro koop je een complete laptop die voor de meeste mensen prima geschikt is. Want wat doe je anders dan surfen op het web, een brief tikken in Word of een simpel spelletje? Dit zijn allemaal zaken die je gemakkelijk met een dergelijke laptop kunt doen. Compaq, HP en Packard Bell bieden vaak dit soort laptops aan. Ze beschikken veelal over een 15,6 inch scherm, 3 GB geheugen en ruime harde schijf.
- Allround laptop: Voor iets meer geld dan een budget laptop heb je een complete allround laptop. Tussen de 500 en 750 euro, afhankelijk van het merk en specificaties, heb je een laptop waarop je bijna alles kunt doen. Lichte games spelen, gebruik met Office, surfen en foto’s bewerken is geen probleem voor een allround laptop. Schermgrootte varieert van 13,3 inch tot 17,3 inch voor dit type laptop. Zoals de naam al aangeeft is hij breed inzetbaar, je kunt een allround laptop gebruiken voor thuis, kantoor of op school. Ook is dit een ideale laptop voor het gezin.
- Desktop vervanger: Dit type laptop is van een zwaarder kaliber, in alle opzichten. Hij beschikt over een groter scherm, 17 of 18 inch, heeft een snelle processor en veel geheugen. Ook beschikt deze laptop over een goede videokaart en heeft hij een snelle harde schijf. Je gebruikt ‘m dan ook echt als vervanging van je gewone pc, voornamelijk thuis of op kantoor. Hij is minder geschikt om onderweg te gebruiken, zo’n configuratie vreet namelijk stroom en weegt veel. Je koopt, al dan niet met gespreide betaling, zo’n laptop tussen de 800 en 1500 euro.
- Bioscoop laptop: Zoals voor de hand ligt beschikt een bioscoop laptop over een groot scherm van 18 inch met een full hd resolutie. Verder moet hij Blu-rays kunnen afspelen en over een goed geluid beschikken. Hier is dan ook aandacht aan besteed bij dit type laptop. Vaak zijn ze aan de zware kant en vreten de grote schermen behoorlijk wat stroom. Daarom is de bioscoop laptop niet handig voor gebruik op reis. Voor zo’n 800 tot 1200 euro heb je een mooie bioscoop laptop.
- Gamers laptop: De naam zegt het al, deze laptop is volledig ingericht voor het spelen van computerspellen. Aangezien games een hoop resources vergen beschikt dit type laptop over bovengemiddelde specificaties. De videokaart speelt hierbij de grootste rol en is dus van goede kwaliteit. Verder is er veel geheugen nodig en een snelle processor. Gaming laptops vanaf zo’n 800 euro over de toonbank. De prijs kan behoorlijk oplopen afhankelijk van de specificaties.